Bel direct met: 0575 463 289 of email met

Kamelen

 
Kamelen
De Mettemaat heeft al meer dan 20 jaar ervaring in het houden van kamelen. Deze imposante dieren lopen meestal in twee groepen. In de loop der jaren worden ze steeds aanhankelijker en makkelijker in de omgang door de inzet van onze zorgvragers.
 
Uiterlijk en gedrag
-          Schofthoogte 2,5 meter hoog
-          Gewicht 500 tot 1000 kg
In de winter hebben de dieren een dikke vacht en in de lente ruien ze. Dat betekent dat de vacht er in grote plakken afvalt, totdat ze helemaal kaal zijn. Medio juli augustus groeit dit weer aan, zodat ze in het najaar weer bestand zijn tegen de temperaturen en het weer in deze periode.
Het kenmerkende aan kamelen is dat ze bij het lopen telkens twee poten aan één zijde optillen. Onder deze poten zit weer een eeltkussens, waarmee ze goed tegen het hete zand kunnen. 
Bij De Mettemaat leven de kamelen in 1 of 2 kuddes van 5 tot 10 kamelen. Deze groepjes bestaan uit vrouwtjes en 1 hengst. In de wei hebben wij een zandplek gecreëerd. Dit is een plek waar veel zand ligt. Wij zien dat de kamelen daar altijd in gaan liggen.
 
Voortplanting
De bronstijd van een kameel is niet vast te stellen vooraf. Het vindt meestal plaats vanaf november/ december tot april. Maar het kan ook daar buiten vallen. In de bronstijd eist de hengst meer zijn plek op, begint hij te schuimbekken en wrijft hij veel met zijn kop tegen de bulten. Door deze wrijving worden zijn geurklieren actief. Vooral in de zomer kan je deze goed zien. Deze zitten bovenop de kop van de hengst en geven een sterke geur af. De hengsten plassen tijdens de bronstijd ook meer, waarbij ze met hun staart heen en weer slaan, waardoor de urine zich verspreid, onder andere tegen zijn achterste bult. Allemaal om de merries van de groep te imponeren met zijn gedrag. 
Een merrie is geslachtsrijp vanaf 3 tot 4 jaar en hengsten vanaf 4/5 tot 6 jaar. De paring gebeurt knielend, waarbij de hengst de merrie probeert te imponeren met zijn lichaam, terwijl hij aan het brullen is. De draagtijd bedraagt 13 maanden. Bijna altijd komt er 1 veulen per keer ter wereld. Het is zeer bijzonder als dit er twee zijn, zo is dat bij ons nog nooit gebeurd.
Aan de uiers kan je zien wanneer een geboorte te zijner tijd kan gaan plaatsvinden. Ze worden namelijk voller. De geboorte verloopt over het algemeen vrij vlekkeloos en duurt niet lang. 
Het jong kan pas na enkele uren staan. Hiervoor moet je wat geduld hebben. Veel moeders zullen zich ook niet meteen bekommeren om het jong. Als het jong zelf wat gaat bewegen en geluid maakt dan zal de moeder zich erom gaan bekommeren. Met haar poten tracht ze het jong te activeren.
De zoogtijd van het kamelenjong is ongeveer 8 tot 12 maanden.
 
Voedsel
De kamelen van De Mettemaat worden dagelijks naar een weide begeleidt door de zorgvragers met begeleiders. Ze lopen prima naar de wei als je ze stuurt waar ze heen moeten. Ze hebben daarbij toegang tot gras en water. In de tussentijd verzorgen we de kamelenstal en krijgen ze in de verschillende voederbakken: brokken, bieten/wortels en hebben ze onbeperkt toegang tot hooi en water. Aan het eind van de werkdag begeleiden wij ze weer naar binnen, naar de kamelenstal. Hierdoor zijn de kamelen van De Mettemaat gewend aan het zich laten begeleiden door mensen en ook dat die er in hun nabijheid zijn. 
De verwarring is dat mensen denken dat kamelen in de twee bulten water hebben opgeslagen, maar dat is niet zo. Dit is vetopslag wat geldt als reserve. Veel merries alsook een hengst van de boerderij hebben prachtig rechtopstaande bulten, waardoor ze statig en imposant ogen, zeker van een afstand. Zie als voorbeeld de foto hieronder.
Kamelen kunnen zelf erg lang zonder drinken, dit komt onder meer door de kameel pas begint te zweten als hun lichaamstemperatuur boven de 40 graden komt.
 
Voor meer informatie over onze kamelen en de verkoop ervan bel gerust.