Huacaya
Uiterlijk en gedrag
De alpaca komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru. Vroeger werden de alpaca’s door de Inca’s gehouden, voornamelijk voor de bijzonder zachte en fijne wol. Het heeft een isolerende werking en daardoor kan een alpaca zelf ook temperaturen doorstaan van -40 tot +40 graden Celsius. De wol is lichter dan die van schapen. De vacht komt voor in meer dan 22 erkende kleurslagen, waarvan de bontgekleurde dieren veel zeldzamer zijn. Bij De Mettemaat hebben wij Huacaya alpaca’s. Deze hebben wij vooral in de kleuren: abrikoos, bruin, zwart, karamel, wit en grijs. Daarnaast zijn er nog alpaca’s met kleurslagen als: grijswit, grijszwart en bruinwit.
De Mettemaat is al 25 jaar bekend met het houden van alpaca’s op de boerderij. Door het jarenlang houden van alpaca’s hebben wij veel ervaring opgedaan in hun gedrag, voortplanting en wat ze belangrijk vinden om goed te gedijen. Om de bloedlijn zo nu en dan te verversen hebben wij contacten met diverse alpacafokkers, die ook weer hun contacten hebben met het land van herkomst van de alpaca, waardoor de groep kan worden voorzien van nieuwe bloedlijnen.
De alpaca is net als de lama en de dromedaris een kameelachtige. De merries, die ze Hembra noemen, wegen +/- 50 kg. De hengsten, Macho’s genoemd, wegen rond de 70 kg. Een volwassen alpaca heeft een schofthoogte tussen de 75 en 100 cm en ze kunnen tussen de 15 en 25 jaar worden.
De alpaca is een kuddedier en kan niet alleen worden gehouden. Het dier communiceert met andere alpaca’s door zacht te hummen. Bij ons lopen de alpaca’s in groepen van 15 tot 20 alpaca’s met zo nu en dan een hengst. Het is niet verstandig om jaarrond de hengst erbij te hebben, dit in verband met de stress die dit oplevert voor de merrie. De alpaca’s worden dagelijks verzorgd door onze verzorgers en zijn daardoor erg aanhankelijk.
Mocht u nadenken over de aanschaf van alpaca’s en u heeft daarnaast ook nog andere dieren in de wei? Die gaan over het algemeen prima samen. Zo lopen de geiten en alpaca’s bij ons ook in dezelfde wei. Let hierbij wel op voor wormbesmettingen en dat ze aparte voederbakken hebben. Door de dagelijks verzorging worden ze aanhankelijk en zijn de alpaca’s geschikt voor zowel de fokkerij als de hobbyist.
Gedrag
De alpaca’s, zeker als ze een cria (veulen) hebben, hummen naar elkaar. Dat is de manier van communiceren. Bij onraad of dreigen gevaar gaat dit over in een hoger geluid.
Onze alpaca’s zijn gewend aan mensen, doordat ze dagelijks verzorgd worden door onze zorgvragers.
In de ochtend zetten wij het hek open naar de wei en ze weten feilloos de weg te vinden over het erf naar de weide waar ze overdag kunnen lopen. Door het dagelijkse contact zijn ze niet mensenschuw.
Kan een alpaca spugen? Ja dat kan het, maar in verhouding tot een lama veel minder. Ze spugen doorgaans naar elkaar en niet naar ons als mens.
Verzorging
De alpaca’s op De Mettemaat eten gras en hooi, aangevuld met alpaca brokken van onze voerleverancier. Deze brokken bevatten onder meer: maïs, gerst, luzerne, bietenpulp, haver en lijnzaadvezels.
Onze alpaca’s lopen jaarrond buiten. Bij regen halen wij ze naar binnen, ook ’s nachts staan ze binnen in het alpacaverblijf. Alpaca’s zou je bijna zindelijk kunnen noemen, ze poepen en plassen vaak op de vaste plekken.
De alpaca’s scheren wij één keer in het jaar, meestal aan het eind van het voorjaar.
Voortplanting
Een merrie kan het hele jaar door bevrucht worden. Ze hebben namelijk geen cyclus of bronsttijd. De Macho blijft achter de merrie aanlopen/ rennen totdat het vrouwtje gaat liggen. Hij maakt dan een hummend geluid terwijl ze bezig zijn met de paring.
Een pasgeboren veulentje (cria genoemd) weegt ongeveer 7 kilo en komt na een draagtijd van ongeveer 11,5 maanden ter wereld. Meestal krijgt een alpaca maar één veulen. Het bijzondere is dat de geboorte hier meestal plaatsvindt tussen 10.00 en 14.00 op een dag dat de zon schijnt. Het komt met regelmaat voor dat er na de middagpauze van de zorgvragers gesignaleerd wordt dat een alpaca aan het bevallen is of dat er al nieuw leven in de wei ligt. Een alpaca kan door haar korte tong haar cria namelijk niet droog likken. En omdat ze uit het Andesgebergte komen, waar het vaak ’s nachts vriest, heeft de cria voldoende tijd nodig om op te drogen door de zon. Ondanks dat ze in Nederland gehouden worden zit het gebruik maken van deze slimmigheid er nog in.
De worp van een alpacaveulen gaat over het algemeen vrij vlekkeloos. Dit is een van de redenen van dat je steeds meer alpaca’s ziet lopen in Nederland en er meer alpaca farms zijn. Het zijn dieren die zichzelf uitstekend redden en daarbij gebruik maken van de omstandigheden van moeder natuur.
Wandelen
Lijkt het je leuk om een keer met een alpaca te wandelen? De Edelingen, gevestigd in Zelhem, is onderdeel van De Mettemaat en daarnaast ook een zorgboerderij. Hier heeft u de mogelijkheid om met een alpaca, ezel of lama te gaan wandelen door het Groene Hart van de Achterhoek. Voor meer informatie neem een kijkje op ezelstal.com.